HITRA NAVODILA ZA PREŽIVETJE MODERNE ŽENSKE …

… ali tudi Samo-organizacija v 5-ih korakih!

Najbolj bistveno od vsega je zavedanje, da NIKOLI ne morete tako dobro upravljati svojega ČASA, da bi uspeli narediti vse, kar mislite, da “morate”. Vedno bo še kaj več …

Lahko se pa naučite, da ga nadzorujete do te mere, da prenehate delati določene stvari in si vzamete več časa za tiste dejavnosti, ki lahko resnično spremenijo vaše življenje.

IMEJTE SE RADI!

Bodite prijazni in sočutni do sebe. Lepo bo, če se odločite za brezpogojno ljubezen in sprejemanje vseh in vsakogar. A začnite najprej pri sebi!

Vsako jutro si vzemite minimalno 30 minut zase – ne glede na to, kako zgodaj morate vstajati! Od tega namenite minimalno 20 minut meditaciji in priporočljivih vsaj 10 minut razgibavanja prej.

Zvečer pred spanjem ne predelujte jutrišnjega dne (za to je čas drugje – gl. točko 3), ne včerajšnjega dne (ki v resnici niti ni več zelo pomemben), temveč pojdite počasi z mislimi skozi pretekli dan s hvaležnostjo. Najdite v dnevu vsaj 5 stvari, za katere ste lahko hvaležni (Bogu, Vesolju, Naravi, Enosti oziroma kakor koli že kličete tisto silo, ki vzdržuje Sveto v vas).

1x mesečno si vzemite čas samo zase (Day off). Cel dan (brez izjeme!); odhod od doma najkasneje ob 8. uri zjutraj, prihod po možnosti čim kasneje, vendar nikakor pred 19. uro. Sama, s prijateljico ali v kakšni drugi primerni “nevsakodnevni” družbi (in ne s partnerjem!) se odpravite bodisi v savno ali v hribe ali na kavo v Portorož … Tisti večer niste vi na vrsti niti za hranjenje otrok, niti za pomivanje posode ali branje pravljic! “Day off” dneve si določite za vsaj 2 – 3 mesece naprej! Ne dovolite si izjem od tega pravila, razen v RES skrajnih primerih (smrt v družini, srčni zastoj pri tašči, ki bi morala čuvati otroke tisti dan, ipd.).

Me smo vendarle ženske in imamo “tri šihte”. Brez tega, da bomo poskrbele za sebe, bo šlo v prvi vrsti na račun družine in partnerskih odnosov, česar pa nobena noče!

UPORABLJAJTE KOLEDAR!

Zapisujte! Uporabljajte bodisi možnosti kot je koledar v Googlu, na telefonu, Outlooku (odjemalec pošte pri Microsoft Office) ali podobne aplikacije.

Bistveno je, da jasno VNAPREJ določite “delovni čas” in predvideni “prosti čas”! Uvedite si evidenco delovnega časa (npr. v Excelu) in realno zapisujte vse svoje opravljene delovne ure! Naučite se živeti s tem, da v “delovnem času” ne praznimo pralnega stroja, ne skočimo v trgovino in ne damo kuhat krompirja …

In naučite se živeti tudi s tem, da v “prostem času” zavestno kontrolirate svoje aktivnosti in po možnosti tudi misli. Vse, kar ne spada v prosti čas, so “nadure”, ki jih je treba ozavestiti, če hočete najti svoj mir.

V koledar takoj zapišite vse aktivnosti, ki se pojavijo na vašem nedelovnem ali delovnem “spisku” (otrokove obveznosti, obiski pri zdravniku, dogovorjeni delovni sestanki, 1x mesečni Day off, …). Ne poskušajte ločevati to dvoje in ne poskušajte si zapomniti. Nastavite si opomnike tako, da se pojavijo dovolj zgodaj, da lahko realno odreagirate, če ste pozabili. Če imate otroke, je dodatno lahko koristen “piši-briši” stenski šolski koledar, v katerega poleg otrokovih obveznosti vrišite tudi vse svoje “Day off” dneve, da se vedo vsi psihično pripraviti.

Seveda je na začetku poslovne poti v žaru podjetniške strasti na vse to lahko pozabiti – vendar se je treba vseeno čim prej spraviti v “red” in ozavestiti svoje početje.

VADITE “ODLAGANJE ZADOVOLJITVE” oziroma prosto po Brianu Tracyu (“Pojej živo žabo”) – zjutraj najprej pojejte žabo.

“Preskakovanje” z ene aktivnosti na drugo ne da bi naredili katero res temeljito in do konca, je dokaj tipična ženska lastnost (ker me seveda znamo delati več stvari naenkrat …), ni pa priporočljiva za podjetnice!

Zato si lahko kot pripomoček za vsak naslednji dan pripravite list papirja, ki si ga položite na doseg roke kjer koli že ste. Rubrike so: ŽABA (tukaj pustite prazno za vpis samo ene stvari in to pustite prazno do konca delovnega dne), NUJNO ter ZA NAREDITI. Sproti, ko se vam porajajo zamisli “kaj bo treba še narediti”, jih na kratko vpisujte na list. Običajno se kar večina stvari nekako znajde v rubriki nujno, čeprav morda ni tako zelo pomembna. Tik pred koncem delovnega dne se odločite, katera stvar v rubriki nujno vam gre najbolj na živce – se je najbolj bojite, si je najmanj želite, vam bo vzela največ “dragocenega časa, ki ga že itak nimate”, ipd. To aktivnost prepišite na vrh v rubriko žaba in to je tista stvar, ki jo naredite naslednje jutro najprej! (Ko človek enkrat poje živo žabo – je vse ostalo “pis-of-kejk” 🙂 ). Sčasoma se boste naučili ovrednotiti tudi ostale “nujnosti” in lahko že kar ob koncu delovnega dne oštevilčite vsaj še naslednje tri aktivnosti, ki so res potrebne takojšnje akcije. Vse ostale se potem po liniji našega zatekanja v udobje zvrstijo kot se pač zvrstijo …

Naučite se določiti prioritete.

ODSTRANITE IZ BESEDNJAKA BESEDO “MORAM” (in NE SMEM in NE PRENESEM).

Odločite se, da nekaj HOČETE (“Ni mi všeč, vendar bom zmogla …”), ali pa tistega ne delajte!

Če ste danes na nekem izobraževanju zato, ker to “morate” biti (so vas “poslali” …), potem od njega ne bo veliko učinka, ker imate vmes polno glavo drugih stvari. Če “morate” voziti otroka v vrtec, potem bosta imela oba težave, ker vi “morate” nujno hitro nekam naprej, on pa to še kako dobro ve! Če “morate” hoditi v službo, kamor koli že hodite, potem tam verjetno niste srečni in zadovoljni, ker ni pravega motiva.

Z besedo “hočem” ozavestimo svojo odgovornost do stvari, ki jih počnemo. Odgovornost za svoja dejanja pa je prva stopnička do lastne svobode – ki seveda ni enostavna in “brezmejna”, vendar je zavestno vaša!

BIVAJTE TUKAJ IN ZDAJ!

Življenje je (in vedno bo!) spleteno iz lepih in manj lepih stvari, a nikoli ni črno-belo! Uživajte v trenutku; ob delu, na dopustu, v tišini, ob branju pravljice, na sprehodu, ob hrani, z otrokom na poti v šolo, ob pletju, …

Zavestno se trudite, da vas “skrbi” samo za stvari, ki so v tem trenutku pred vami, na ostalo se pa raje premišljeno pripravite!

STIK Z NAMI

En komentar

  1. Zelo resnično zapisano.
    Prav za podjetnice, ki so povrhu vsega še same za vse, ne glede na to, če imajo partnerja ali ne. Od njih včasih ni kaj dosti pričakovati, glede prevzema kakšnih nalog z otroci, kamoli podpore pri našem poslu. Ker so moški, ki so zaposleni, komot in hkrati fovš, da smo ženske bolj pogumne , trmaste in sposobne peljati svoj lasten posel in to povrhu uspešno. Te uspešnosti nam ne privoščijo, ker imajo takoj manjvrednostni kompleks… Ženske so prej svojo uspešnost pred moškimi skrivale, da jih nebi užalile. Zdaj to že kar nekaj časa ni več tako. Recimo Bobu Bob.

Pustite sporočilo

Vaš e-mail ne bo objavljen, za komentiranje so obvezna polja označena z *.